Psihoterapie

Cum decurge un astfel de proces?

Psihoterapia este un proces care își propune să ofere o soluție mai cuprinzătoare, abordând o problemă în contextul său mai larg, în opoziție cu oferirea unor soluții rapide sau soluții simptomatice. În acest proces, vom explora tot ceea ce apare la suprafață în momentul respectiv fără judecăți, evaluări sau etichetări din partea mea.

Terapeutul pune accent pe dezvoltarea unei relații terapeutice în care să simți că poți lăsa orice gând, trăire sau emoție să iasă la suprafață, simțindu-te totodată în siguranță și acceptat. Acest lucru te va ajuta să adopți o relație similară cu tine însuți, ceea ce te va conecta la lumea ta interioară. Dintr-o perspectivă generală, poți obține din terapie un sentiment de apropiere și încredere în tine însuți, și poți ajunge să trăiești o viață mai împlinită și autentică.

Competențe

  • Anxietate
  • Depresie
  • Dificultăți relaționale
  • Dependențe
  • Conflicte la job
  • Traumă
  • Frici și fobii
  • Vină
  • Doliu
  • Încredere
  • Situații de criză
  • Instabilitate emoțională
  • Comunicare
  • Furie
  • Atacuri de panică
  • Abuz emoținal
  • Stimă de sine scăzută

Cum te poate ajuta psihoterapia?

Conceptul de anxietate poate fi înțeles dacă îți imaginezi viața de zi cu zi ca pe un spectacol fără sfârșit în care personajul tău a fost modelat conform așteptărilor celorlalți pentru a te accepta și iubi. Anxietatea este presiunea constantă de a fi în acest spectacol și incapacitatea de a-ți arăta cu adevărat sentimentele și trăirile, pur și simplu pentru că nu se potrivesc cu personajul pe care îl joci. Cu alte cuvinte, anxietatea poate avea ca sursă o incongruență între diverse conținuturi, care apar ies la suprfață.Psihoterapia te poate ajuta să explorezi și să reduci aceste discrepanțe.

Studiile indică faptul că anxietatea adesea precede depresia. Utilizând analogia menționată anterior despre anxietate, depresia ar putea fi comparată cu epuizarea, care vine odată cu presiunea de a masca trăirile tale, în contextul în care ai jucat atât de mult roluri încât nu mai ai speranță de conectare cu sinele tău adevărat. Deși procesul poate să se extinde uneori destul de mult, terapia te poate ajuta să redescoperi adevărata ta identitate și, în cele din urmă, să deschizi calea către o viață mai împlinitoare și autentică.

În tratarea traumei, este deosebit de important să permiți amintirilor dureroase să intre în conștiință și, mai important, să te conectezi cu conținutul emoțional asociat evenimentului traumatic. Prin oferirea unei relații terapeutice bazate pe încredere, acceptare și empatie, amintirile dificile sunt aduse în conștiență în mod natural, fără presiune sau judecată din partea terapeutului.

Stima de sine redusă este strâns legată de evaluarea propriei tale valori în funcție de surse externe sau de condiții stricte impuse de alții. Neîndeplinirea așteptărilor altora, comparațiile cu alte persoane, furia față de tine însuți pentru că nu ești într-un anumit fel pot fi aspecte familiare pentru persoanele cu stima de sine redusă. În terapie, nu există o modalitate corectă sau greșită de a fi. Vei fi acceptat și apreciat pentru cine ești, iar prin trăirea acestei relații, vei învăța să faci același lucru și pentru tine însuți.

Terapia poate ajuta în numeroase moduri în ceea ce privește relațiile. Dacă simți că cineva este important pentru tine, terapia te poate ajuta să explorezi și să depășești obstacolele dintre tine și acea persoană. Însă terapia te poate ajuta și să devii conștient de relațiile toxice și să renunți la ele.

Psihoterapia oferă un cadru personalizat și susținător pentru a explora, înțelege și depăși dependențele, abordând atât aspectele emoționale și comportamentale, cât și pe cele subiacente care contribuie la aceste probleme.

Tranzițiile de viață au o influență profundă asupra individului. Ele introduc schimbări în identitate, roluri și rutine, declanșând o multitudine de răspunsuri emoționale. În timpul tranzițiilor de viață, psihoterapia ajută clienții să înțeleagă mai bine emoțiile și reacțiile lor față de schimbare. Îi încurajează să se conecteze la resursele lor interioare, promovând reziliența și creșterea personală. Prin conversații deschise și ascultare activă, clienții pot obține claritate, pot găsi propriul drum și pot ieși din tranziții cu o conștientizare mai profundă de sine și încredere în sine.

Vizionează o sesiune

Această sesiune de psihoterapie centrată pe persoană facilitată de Carl Rogers îți poate oferi o schiță a acestei abordări. Rogers arată un interes autentic față de client, fără a încerca să o îndrume într-o anumită direcție sau să o împingă să se deschidă mai repede decât ritmul său propriu. Interacțiunea este învăluită într-o acceptare de un fel, în care clientul simte suficientă siguranță pentru a fi vulnerabil și pentru a aduce la suprafață conținuturi sensibile.

YouTube player

Întrebări frecvente

Online sau față în față în Brașov.

O sesiune de terapie are 50 de minute. Frecvența depinde de client, însă deobicei este odată pe săptămână.

  • Educație superioară în domeniul psihologiei;
  • Formare ]n psihoterapie centrată pe persoană recunoscută la nivel național și în străinătate;
  • Membru al Colegiului Psihologilor.

Psihoterapia este o călătorie extrem de personalizată. La fel cum fiecare individ este unic, la fel este și răspunsul lor la terapie. Unii oameni pot începe să observe schimbări pozitive după câteva sesiuni, în timp ce alții pot avea nevoie de mai multe luni.

Având în vedere complexitatea procesului terapeutic, nu există nicio modalitate de a garanta un rezultat specific. Cu toate acestea, o comunicare deschisă cu terapeutul despre nevoile tale și modul în care experimentezi procesul terapeutic ar putea crește șansele de a obține un rezultat pozitiv.

Numeroase studii științifice au explorat eficacitatea psihoterapiei centrate pe persoană, demonstrând în mod constant schimbări pozitive semnificative în rândul clienților ca rezultat al procesului terapeutic. De remarcat este faptul că Carl Rogers, dezvoltatorul acestei abordări, a fost un pionier în domeniul cercetării științifice a psihoterapiei.

× Whatsapp