Ce este un grup de encounter?
Caracteristicile grupului de encounter
Participanții decid direcție
Direcția unui grup encounter se dezvoltă într-un mod spontan și natural de către participanți, fără a fi limitată de reguli sau teme predefinite. Participanții au libertatea completă de a-și exprima orice emoție, gând sau trăire care apare în moment, existând loc și pentru exprimarea unor sentimente mai puțin acceptate în contextele din viața de zi cu zi.
Spontaneitate
Cu excepția intervalului de timp specificat în anunțul evenimentului, grupurile encounter nu au reguli și nu există o structură predefinită care trebuie urmată. Tot ceea ce se întâmplă în cadrul grupului este rezultatul spontaneității participanților. Această libertate poate fi eliberatoare, dar uneori poate fi și înfricoșătoare.
Experiențiere în loc de analiză
Facilitare în loc de direcționare
Procesul grupului encounter
Deoarece grupurile encounter nu au o structură predefinită, fiecare întâlnire este unică și nu se poate prezice cum va decurge sesiunea. Cert este că întâlnirea va începe cu un moment de tăcere, care poate fi întreruptă de oricine în orice fel simte că are nevoia. După ce un participant aduce ceva în discuție, restul grupului poate reacționa în orice fel la ceea ce s-a spus, și o reacție în lanț se poate dezvolta treptat.
Procesul este însă dinamic și în continuă evoluție. Grupul poate ajunge într-un punct mort pe un anumit subiect și trece la altceva. Momentelor de tăcere pot apărea cu lungimi necunoscute.
Nu există o modalitate corectă sau greșită de a fi într-un astfel de grup. Toată lumea este invitată să fie așa cum simte că trebuie să fie în momentul respectiv.
Beneficiile grupului encounter
Grupurile encounter au un efect pozitiv asupra conștientizării de sine și dezvoltării personale. Grupul ajută, printre altele, să fim mai deschiși față de trăirile noastre, să avem încredere în autenticitatea lor și să acceptăm ceea ce încearcă să ne transmită.
De asemenea, grupul poate avea un impact profund asupra modului în care ne raportăm la ceilalți. Poți învăța despre impactul pe care îl ai asupra altor persoane, dar și despre impactul pe care alții îl au asupra ta în viața de zi cu zi.
Deoarece membrii grupului vor avea libertatea de a decide direcția discuției, relația noastră cu responsabilitatea va fi, de asemenea, explorată. Apar întrebări, precum: „Exprim ceea ce doresc să exprim?”, „Ce mă împiedică să spun ceva?”, „Îmi asum responsabilitatea pentru modul în care influențez pe ceilalți?”, „Îmi asum responsabilitatea pentru alegerile necesare schimbării și dezvoltării?”
În cele din urmă, simpla experiență de a te întâlni cu ceilalți pentru a vorbi, a asculta și a vă cunoaște reciproc la un nivel mai profund poate fi o experiență eliberatoare.
Vizionează acest clip
Documentarul câștigător al premiului Oscar ”Călătorie către sine” redă un grup de encounter facilitat de Carl Rogers și Richard Farson în anii 60. Grupul este unul autentic, singura modificare fiind comprimarea în 50 de minute a întregului grup encounter, care a durat 16 ore.
Testimoniale
Mădălina
Am venit cu emoții care sunt și firești, neștiind concret despre ce este vorba și ceea ce vom discuta. Pentru mine este minunat că am avut libertatea de a spune ceea ce simțim, fiindcă sunt sătulă doar de discuții formale, fără trăiri, fără emoții. Cadrul a fost unul plăcut, oamenii sunt diferiți,cu trăiri și emoții diverse și fiecare dintre noi a reacționat/exprimat așa cum a dorit și simțit în acel moment. Tăcerea este și ea ” frumoasă ” pentru că în acel moment ” vorbește ” non-verbalul, ori pentru mine e perfect și așa, deoarece îmi place să studiez omul în diferite ipostaze. Aș repeta această experiență cu drag. să studiez omul în diferite ipostaze.
Alexandra
Experinta grupului de enounter a fost una foarte inedita. Faptul ca intalnirea nu a avut un desfasurator predefinit, nu a avut reguli, nu a avut un obiectiv, un inceput si un sfarsit, a provocat mult mintea ca, la final, sa o lase intr-o stare de relaxare deplina, ca dupa o meditatie profunda. Pentru mine experienta fost extrem de utila pentru ca mi-a oferit un cadru perfect de autoobservare si, in plus, toti participanii au reusit sa imi contureze aspecte din ceea ce e in mine si imi e dificil sa observ, ca si cand fiecare devenise o oglinda in care vedeam anumite parti din mine intr-un mod brut, neslefuit, si uneori dureros. Starile de stanjeneala in timpul momentelor de liniste, pulsiunile de a obiectiva, impulsurile de a impresiona prin felul meu de a fi, judecatile mentale adresate tacit celorlalti, toate au cazut rand pe rand, cu fiecare moment de liniste creat impreuna. Iar grupul a reflectat foarte fidel media artimetica a ceea ce fiecare a adus acolo, in mijlocul lui. E un joc social, o forma de terapie in grup, o intalnire sociala de o autenticite si firesc absolut dezarmante pentru mastile false ale personalitatii. E de incercat fara asteptari si savurat cu inima!
Mariana
Participarea la grup a fost o provocare și o experientă inedită. V-ați pus vreodată întrebarea ce ați face dacă nu ar exista reguli? Cum ar fi viața voastră? Eu m-am blocat când am fost față în față cu libertatea mea și a celorlalți. Mi-am cunoscut pentru prima dată libertatea autentică pe care am ignorat-o toată viața, jena, disconfortul în starea lor pură. O altă provocare pentru mine a fost alternanța dialog-tăcere. Ce faci când ceilalți tac? Pe mine de obicei ma mănâncă limba să spun ceva. Dar… acum am tăcut și am lăsat sa se manifeste observația și auto-reflecția. Și uite asa, a fost provocare, după provocare, după provocare, însă grupul a oferit un mediu de sprijin, conținere, răbdare și mai ales TIMP (care mie nu-mi ajunge niciodată) ca să vad părți din mine pe care nu le știam. Recomand sa participi măcar o dată la un astfel de grup dacă vrei cu adevărat să ajungi la cele mai ascunse părți din tine.
Mihaela
Grupul m-a găsit fără experiența participării anterioare la un astfel de context. Deși am venit cu un oarecare scepticism, gândindu-mă că va fi mai degrabă ciudat decât revelator, m-am înșelat. Am avut parte de multe insighturi pe perioada discuțiilor, dar mai ales pe perioadă momentelor de tăcere. Tamas a reusit să modereze din umbră, cu delicatețe, lăsând spațiu pentru autenticitate și exprimare liberă. În urma acestei întâlniri am descoperit că sunt încă multe lucruri care mă surprind vizavi de propria persoană, dar și că in esență, discuția a subliniat natura umană ca front comun, deși am fost foarte diferiți în abordare