Psihoterapia centrată pe persoană

Dezvoltată de Carl Rogers

Ce este abordarea centrată pe persoană?

Psihoterapia centrată pe persoană a fost dezvoltată de renumitul psiholog american Carl Rogers în anii 40 pe baza experiențelor pe care l-a avut cu clienții lui: a observat că dacă adoptă o anumită atitudine față de clienți, aceștia își găsesc direcția și schimbările de care au nevoie în viață. Concentrarea exclusiv pe relația terapeutică a fost o idee radicală, însă cu timpul a devenit foarte influentă. Conceptul de relație terapeutică a devenit cel mai studiat factor al domeniului psihoterapiei iar rezultatele cercetărilor arată fără echivoc că aceasta reprezintă elementul  care contribuie cel mai mult la succesul procesului terapeutic.

Psihoterapia centrată pe persoană este o formă de psihoterapie umanistă și este bazată pe convingerea că indivizii au capacitatea de a depăși dificultățile atunci când li se oferă condițiile potrivite pentru creștere și autoactualizare. Această abordare pune accent pe empatie, acceptare pozitivă necondiționată și autenticitate din partea terapeutului, precum și pe autonomia și auto-direcția clientului. Terapeutul nu adoptă un rol directiv, ci unul de facilitator al abilității clientului de a găsi propria direcția și de a implementa schimbările de care are nevoie.

Caracteristicile specifice

Terapeutul facilitează exprimarea liberă emoțiile și gândurile, fără a exercita presiune sau a impune anumite direcții. Acest stil dezvoltă capacitatea internă a individului de a-și găsi propriile soluții și resurse pentru a face față dificultăților sau pentru a crește personal.

Terapeutul cultivă un mediu bazat pe încredere și autenticitate, în care clientul să simtă suficientă siguranță și libertate pentru a aduce la suprfață trăirile și să le exploreze fără restricții. Acceptarea, empatia și încrederea primită de client în relația terapeutică va ajuta pe acesta să adopte o asemenea atitudine și față de propria persoană.

Această calitate implică congruență și transparență în comportamentul și comunicarea terapeutului, reflectând o sinceritate și o deschidere autentică în relația terapeutică. Terapeutul autentic este capabil să-și exprime empatia și înțelegerea cu o profunzime reală, încurajând clientul să exploreze fără teamă și să se deschidă în mod similar.

Această abordare terapeutică pune accentul pe credința în potențialul intern al individului. Dezvoltarea potențialului intern implică adesea o căutare a sensului și a înțelegerii personale în ceea ce privește experiențele de viață. Acest proces poate să aducă claritate asupra propriilor valori, motivații și direcții de dezvoltare.

Abordarea fenomenologică se concentrează pe cum percepe și interpretează individul realitatea în jurul său. Terapeutul încurajează clientul să exploreze experiențele sale subiective, gândurile, emoțiile și senzațiile fără a le judeca sau interpreta. În schimb, se încurajează o atitudine de deschidere și curiozitate față de ceea ce trăiește clientul în momentul prezent.

Care sunt
beneficiile?

Găsirea propriei direcții
Prin acest proces terapeutic, poți descoperi resursele tale interioare și puterea de a aduce schimbările pe care le cauți în viața ta. A intra în contact și a avea încredere în propriile tale capacități, pot deveni un sprijin în contexte foarte variate și pe un termen lung.
Eliberarea emoțională
Terapia oferă un spațiu sigur pentru exprimarea liberă a emoțiilor fără teamă de judecată, ceea ce poate facilita eliberarea tensiunilor emoționale și gestionarea lor într-un mod sănătos.
Obține claritate și direcție
Încurajând explorarea propriei sale experiențe și trăiri, terapia poate duce la descoperirea unor noi perspective și resurse personale, stimulând creșterea personală și dezvoltarea.
Îmbunătățirea relațiilor interpersonale
Terapia centrată pe persoană poate crea o bază solidă pentru conexiuni mai autentice și mai profunde în relații interpersonale.
Dezvoltarea stimei de sine
Prin experiențierea acceptării necondiționate, individul își poate consolida încrederea în sine și stima de sine.
Creșterea conștientizării de sine
Terapia centrată pe persoană îi ajută pe clienți să devină mai conștienți de propriile lor gânduri, emoții și comportamente, facilitând o înțelegere mai profundă a propriei identități.
× Whatsapp